top of page
ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΝΕΑ
Search
Writer's pictureYannis Kapetas

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΛΗ, ΤΟΚΟΥΣ ΚΛΠ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Updated: Dec 1, 2018


Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992 είχε καθιερωθεί η αρχή της επιλογής ενός ασφαλιστικού φορέα (κατάργηση της παράλληλης ασφάλισης) για τα πρόσωπα τα οποία υπάγονται για πρώτη φορά στην υποχρεωτική ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα (από 1-1-1993), προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας (δείτε αιτιολογική έκθεση στο άρθρο 39 του νόμου). Αργότερα και με τις διατάξεις της παραγράφου 1 των άρθρων 17 και 36 του Ν. 4387/2016 (ισχύς από 1.1.2017) καταργήθηκαν οι άνω διατάξεις και ρυθμίσθηκε η παράλληλη ασφάλιση με τους όρους του άνω νόμου, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα, όμως, περισσότεροι ασφαλισμένοι εξαναγκάσθηκαν λόγω της πολυπλοκότητας των σχετικών διατάξεων και της δυσχέρειας αυτών στην εφαρμογή τους από τη διοίκηση να καταβάλουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές για το ίδιο χρονικό διάστημα παρά την κατάργηση της παράλληλης ασφάλισης που είχε εισαγάγει ο Ν. 2084/1992, επιβαρυνόμενοι με πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.


Ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας την παράλογη αυτή και άδικη πρακτική επιχειρεί, εν μέρει, να άρει τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους αυτούς.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4554/2018 (ΦΕΚ Α' 130/18.07.2018) με τίτλο «Εύλογη αμφιβολία ως προς την υπαγωγή σε δύο ή περισσότερους φορείς έως 31.12.2016» 1. Βεβαιωμένες ή μη οφειλές

προς πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο (2) ή περισσότερων πρώην φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως 31.12.2016, δύνανται να διαγράφονται ή να απαλλάσσονται τυχόν επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο παρόν άρθρο. Τυχόν καταβληθέντα από τους ασφαλισμένους ποσά έναντι των ανωτέρω οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται. 2. Η εύλογη αμφιβολία μπορεί να αποδεικνύεται ενδεικτικά από τα ακόλουθα κριτήρια:

α) ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του ασφαλισμένου οφειλέτη,

β) ύπαρξη αντίθετων δικαστικών αποφάσεων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος,

γ) προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση,

δ) ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών επί του ιδίου θέματος από τη διοίκηση, και ε) πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο, για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών. 3. Για την επίλυση των ανωτέρω ασφαλιστικών αμφισβητήσεων εκδίδεται, για κάθε εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων, απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση των ανωτέρω εξεταζόμενων ασφαλιστικών περιπτώσεων και κάθε άλλο σχετικό αναγκαίο ζήτημα. Για την υπαγωγή των ασφαλισμένων στην ανωτέρω υπουργική απόφαση επίλυσης ασφαλιστικής αμφισβήτησης υποβάλλεται σχετικό αίτημα από τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Μετά την εξέταση του αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εκδίδεται σχετική απόφαση. Οι ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε περιπτώσεις ασφαλισμένων των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ακόμη και εάν αυτές έχουν κριθεί από τα αρμόδια όργανα σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό».

Σχετικά και βάσει της άνω νομοθετικής εξουσιοδότησης ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υπέγραψε τις πρώτες τρεις αποφάσεις, με τις οποίες ενεργοποιείται η διαδικασία διαγραφής οφειλών και η απαλλαγή ασφαλισμένων από επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους κ.λπ. λόγω εύλογης αμφιβολίας για την υπαγωγή τους στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην φορέων εξαιτίας της πολυνομίας, της πολυπλοκότητας και των συνεχών τροποποιήσεων του σχετικού νομοθετικού πλαισίου κατά το παρελθόν.




52 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page